De Donor Doos

De Donor Doos

Hoewel steeds meer mensen doordrongen zijn van het feit dat het belangrijk is om te weten waar je vandaan komt, wie je voorouders zijn, is het wel zo dat kinderen van een donor betrekkelijk weinig informatie hebben over hun donor. Om het allemaal iets praktischer, iets tastbaarder te maken bedachten we De Donor Doos.

 

Wanneer je als kind geen papa maar een donor hebt dan is je gezinssituatie anders dan die van veel andere kinderen. Wanneer je opgroeit bij een bewust alleenstaande moeder is er niet alleen een vader die ontbreekt, maar ook zijn kant van de familie. En het betekent denk ik niet automatisch dat je kind gebukt gaat onder een zwaar gemis, maar ik denk dat je wel oog moet hebben voor dat stukje dat anders is.

 

Gelukkig is het tegenwoordig in Nederland niet meer mogelijk om met onbekende donoren te werken, elk kind kan op een gegeven moment informatie inwinnen over zijn of haar donor. Ook als je donor een bekende is, betekent dat vaak niet dat hij een actieve rol heeft in de opvoeding, hij hoort niet bij het dagelijks leven en zal waarschijnlijk niet bij belangrijke gebeurtenissen aanwezig zijn. Toch is de donor een belangrijk persoon in het leven van een kind. Zonder donor was het kind er niet geweest. Ik merk dat in onze eigen situatie ook.

 

Door de boeken van Noortje beschikt mijn dochter over een verhaal waar ze zich in herkent. Tegelijk wordt zij door die boeken zich heel bewust van het feit dat haar gezinssituatie anders is dan die van de meeste kinderen. Dat levert vaak mooie, bijzondere gesprekken op. Ik wil graag dat zij de ruimte voelt om haar eigen ideeen en gedachten te kunnen uiten, maar als je nog maar zes bent is het soms moeilijk om je gedachten in woorden om te zetten. Je moet dan als moeder een weg vinden waarin je haar helpt dingen onder woorden te brengen zonder het voor haar in te willen vullen.

 

In de De Donor Doos kun je dingetjes doen die je hebt of weet van je donor. Een foto, een kaartje, een donor paspoort een eerste jurkje, broekje of mutsje, het geboortekaartje, wat je maar wil. In de toekomst zal deze doos steeds verder gevuld kunnen worden. Ook spulletjes die te maken hebben met het hele traject om bewust alleen moeder te worden kun je hierin voor je kind verzamelen. Ik heb er ook een klein notitieboekje in gedaan. Een boekje om in te schrijven, iets wat je zou willen weten maar niet durft vragen. Je kunt schrijven over iets dat je leuk vindt of iets dat je juist helemaal niet leuk vindt. Waarschijnlijk zullen er ook vaderdag cadeautjes in de doos terecht komen.

 

Met een Donor Doos geef je je kind iets tastbaars in handen en een mogelijkheid om te praten, om dingen te delen. Wanneer je je donor niet kent of wanneer hij geen deel uitmaakt van je dagelijks leven kan het ook heel makkelijk een vergeten onderwerp worden. Je weet allebei dat die donor heeft geholpen, maar als je verder niets over hem weet is het soms ook moeilijk om er over te praten. Met de doos geef je een duidelijk signaal dat die donor wel bij het leven van je kind hoort.

 

 

N.B.

De doos op de foto is een voorbeeld doos en is vanwege privacy redenen niet de doos van mijn dochter.

Copyright 2018